Het merkwaardige van dit tot woonhuis verbouwde boerderijtje is de locatie. Het staat op het achtererf van een ander monument - ook een voormalige boerderij. De twee rijksmonumenten staan dwars op elkaar, waarbij de voorgevel van dit boerderijtje loodrecht op de achtergevel van het andere staat. De monumenten liggen op een na het jaar 1000 opgeslibde oeverwal - waarop ook de Koningstraat ligt.

Het tot woonhuis verbouwde boerderijtje © Hans Barten

Bouwstijl

Het boerderijtje is in 1981 grondig gerestaureerd en heeft sindsdien geen agrarische functie meer. Het pand heeft nog een met riet en pannen gedekt dak met wolfseinden van ongelijke grootte. Op de nok staan twee schoorstenen. De originele voorgevel is afgewerkt met vlechtwerk. In het bovenlicht van de voordeur is een levensboom te zien. Rechts van deze deur zitten twee zesruits vensters, afgewerkt met hanenkammen. Links is een kleiner venster afgewerkt met een rollaag. De vensters hebben luiken.

Restauratie

Ook na de restauratie is de oorspronkelijke achtergevel voorzien van gepotdekselde houten delen. Bij de restauratie is in het achterhuis, het voormalige bedrijfsgedeelte met stallen, een verdiepingsvloer gelegd. Verder verdween de authentieke open kapruimte. Het oorspronkelijke hooiluik in deze achtergevel is vervangen door een raam.

Brandmuur

Dit type boerderij, een hallehuisboerderij, heeft dikwijls een brandmuur tussen voorhuis en bedrijfsgedeelte (de deel). Bij de bestemmingsverandering van boerderij naar woonhuis is voor het wooncomfort de brandmuur ook op verdiepingshoogte doorgetrokken.