Dit monument ligt aan de noordwestzijde van de Oude Weisestraat, met de nokrichting evenwijdig aan de straat en lager dan de kruin van de weg. Het is een goed voorbeeld van een redelijk intact gebleven landarbeiderswoning in de gemeente Druten en heeft daardoor zeker volkskundige waarde.

Het huisje voor landarbeiders. © Hans Barten
De landarbeiderswoning aan de Oude Weisestraat. © Hans Barten

Eenvoudig

De eigenlijke woning heeft een eenvoudige maar wel harmonische architectuur en de landschappelijke ligging is bijzonder fraai. Ze is gebouwd op een rechthoekig grondplan en heeft één bouwlaag. Het pand is afgedekt met een zadeldak dat gedekt is met riet. De rietbedekking is over de topgevels heengedekt. Op de nok van het dak bevindt zich een schoorsteen.

Woning en stal

Het rechterdeel van dit bouwblok was de feitelijke woning. In het linkergedeelte hiervan was een stal ondergebracht. Deze is later verbouwd tot twee kamertjes. De gevel tussen de geut (spoelkeuken)/ klompenhok en de kamer loopt als brandgevel in de kap door. Hiertegen bevindt zich ook een schoorsteenkanaal.

Straatnaam

In Afferden hebben de verbindingswegen vanuit het dorp naar de polder de eeuwenoude namen Schriksestraat en Oude Weisestraat gekregen. De Oude Weisestraat was de weg naar het poldergebied de Oude Weiden. Vaak werden in de bermen van zo’n weg, buiten de dorpskommen, bescheiden arbeidershuisjes gebouwd. In dezelfde berm stond de geit (de armeluiskoe) aan de paal.

Dit gedeelte van de Oude Weisestraat werd door de inwoners van Afferden “De Lège Polder” genoemd. Het monument is momenteel een particuliere woning en is niet vrij toegankelijk.