Het bouwwerk is ontstaan als theehuisje voor de adellijke familie Van Delen. De familie woonde op het (thans verdwenen) kasteel ten westen van het oude dorp Druten. Het pad dat naar het theekoepeltje leidt bestaat nog: het van Delenspad.

Het theehuisje van de familie Van Delen. Foto Hans Barten
Het theehuisje in de zomer. Foto Hans Barten

Restauratie

Het pand is weer in gebruik als theehuis, maar nu voor toeristen. In 1969 werd het voor één gulden door de gemeente gekocht van de tegenoverliggende scheepswerf Janssen. Ondanks de dreiging tijdens de dijkverzwaring werd het gebouw toch gerestaureerd onder leiding van architect Heineman uit Velp.

Uitzicht

De zeskantige bakstenen theekoepel staat aan de veldzijde (binnenzijde) in de dijk. Het lage koepeldak is bedekt met leien met een bekronend spitsje. Stap tijdens openingsuren binnen door de deur aan de dijkkant voor een kopje koffie of thee en ontdek dat het gebouw een verdieping heeft. Vanaf de verdiepingsvloer heeft men een fraai zicht over de "Drutese werdes en de rivier de Waol", zoals ze in Druten zeggen.

Heemtuin

De tuin rondom het koepeltje heet Heemtuin Maas en Waal. Een groep enthousiaste vrijwilligers onderhoudt het perceel. Er is ook een imkerij. Het Theekoepeltje is open in de zomer op zondag. De heemtuin is vrij toegankelijk.