De pastorie van Horssen werd omstreeks 1890 gebouwd als pastorie voor de oude Rooms-katholieke kerk. In de jaren vijftig van de vorige eeuw is het gebouw aan de achterzijde fors uitgebreid met een 2-laags achterbouw en een garage. Bij deze uitbreiding is het dak van het oude gebouw voorzien van een nieuwe dakbedekking.

Kerk met pastorie. Fotografie Hans Barten

Pastorie

De pastorie ligt rechts van de Rooms-katholieke kerk en is hiervan door middel van een poortje gescheiden. Het pand bezit een rechthoekige plattegrond, twee bouwlagen en een schilddak met de nokrichting evenwijdig aan de voorgevel. Het geheel is opgetrokken in rode en gele baksteen in kruisverband. Rondom is een gepleisterde plint aanwezig. De voorgevel is drie traveeën breed en symmetrisch van indeling. De middenrisaliet eindigt in een bakstenen Vlaamse topgevel met spitsboognis. In de top ervan zien we een oculusvenster (rond raam). Er zitten nog twee ronde ramen in het gebouw. De voortuin van de pastorie wordt afgesloten door een lage bakstenen tuinmuur met muurverzwaringen en ezelsrug.

Details

De pastorie van Horssen is goed bewaard gebleven en bezit een rijke en verzorgd uitgevoerde detaillering in verschillende kleuren baksteen. Andere opvallende elementen zijn het topgeveltje met de lancetvensters, de fraaie ingangspartij met de rijk uitgevoerde paneeldeur met briefpanelen en de intacte vensters. De naoorlogse aanbouwen aan de achterzijde hebben geen monumentale waarde.

Ensemble

De pastorie vormt samen met het neogotische kerkgebouw, de tuinmuur en de overige bebouwing in het kleine dorp een aantrekkelijk en belangrijk historisch ensemble. Als 19e-eeuwse pastorie, behorend bij de nieuwe Rooms-katholieke kerk, heeft het object lokaalhistorische waarde. Het herinnert aan de bloeitijd van de Rooms-katholieke kerk, toen in de kleinste dorpen monumentale nieuwe kerkgebouwen en pastorieën werden gerealiseerd.

De pastorie is nog als zodanig in gebruik en is niet voor publiek toegankelijk.