Dit pand is het bakstenen verenigingsgebouw van de voormalige Rooms-katholieke Werkliedenvereniging St. Ewalden, genoemd naar de patroonheiligen van de Parochie Druten. Het bouwwerk is vijf traveeën diep en bestaat uit een begane grond met zadeldak. Het dak is gedekt met gesmoorde Hollandse pannen.

De voorgevel. © Hans Barten
Het verenigingsgebouw. © Hans Barten

Voorgevel

De symmetrische voorgevel van het gebouw is als tuitgevel afgedekt door een ingemetselde rollaag. De gevel is verder voorzien van groen geglazuurde banden in het metselwerk en een in mangaansteen ingemetselde plint. In de top van de voorgevel valt een rondboognis op. In het brede middenveld van de voorgevel zit een tegeltableau met St. Ewalden. In de zijvelden zijn ornamenttegels te zien.

Teksttableau

Boven de ingang bevindt zich in verdiepte nissen een tekst, uitgevoerd in geglazuurd aardewerk: ANNO – R.K. VOLKSBOND –1898. Het originele tableau is aan het eind van de vorige eeuw naar binnen verplaatst in verband met opgetreden vorstschade en is vervangen door een nieuw weersbestendig exemplaar uitgevoerd door de daarin gespecialiseerde fi rma Prins. Het geheel is een ontwerp van Joseph Spits. In de gevel is een ingang te zien met bovenlicht en dubbele, later gewijzigde, deuren. Boven de ingang en ramen weer korfbogen in groen geglazuurde en oranje baksteen en boogtrommels opgevuld met tegeltjes. Waar zitten de muizentanden? Onder de dakvoet: het is een ingemetselde rand die lijkt op muizentanden. Vooral de gave, met vakmanschap uitgevoerde, voorgevel is kenmerkend voor de tijd van ontstaan.

Arbeidersbeweging

Het gebouw is van belang voor de wetenschap (architectuur en sociale geschiedenis) en voor de beoefening van de streekgeschiedenis als herinnering aan de opkomst van de arbeidersbeweging.
Het monument is anno 2010 eigendom van een muziekvereniging, die is ontstaan uit de vakbond. Tijdens de traditionele Leste Mert is het monument van binnen te bekijken.