Het boerderijtje staat op een opgeworpen verhoging met de nok evenwijdig aan de Koningstraat. Het heeft een met riet en pannen gedekt dak met wolfseinden. De voorgevel is afgewerkt met vlechtingen en de jaartalankers 1711. Het laatste cijfer ontbrak bij de laatste renovatie en is toen toegevoegd.

Het verlengde achterhuis. © Hans Barten
Voorgevel van de oude roomboterfabriek. © Hans Barten

Voorgevel

In de voorgevel zitten drie vensters met luiken van ongelijke grootte, twee met zesruits schuiframen en een met vierruits schuifraam. Daarboven zijn twee zoldervensters met middenstijl en een zoldervenster met luikjes.

Recht van overpad

Door ingrijpende verbouwingen in de vorige eeuw resteert er weinig van het oorspronkelijke karakter van dit keuterboerderijtje. In de voorgevel is een aantal bouwsporen zichtbaar gebleven. Opmerkelijk is de combinatie met het achtergelegen monument Koningstraat 7. Het achtererf van nummer 9 is tegelijk het voorerf van nummer 7. Hier geldt een zogenaamd oud recht van overpad: de uitweg van de een loopt over het erf van de ander. Tegenwoordig hebben beide panden echter ook een eigen inrit, ieder aan een van de uiteinden van het perceel.

Brandgevaar stoomtram

Het monument op nummer 9 staat over de volle lengte dicht tegen de berm van de Koningstraat. Op deze straat lagen van 1902 tot 1934 de tramrails van de Stoomtram Maas en Waal. De vonkenvanger van de stoomlocomotief kon niet ieder brandgevaar uitsluiten en in augustus 1916 brandden in Afferden twee iets verder aan de Koningstraat gelegen tabakshofsteden met rieten dak volledig uit. Tot op de dag van vandaag krijgt het vuurspuwende monster hiervan de schuld. Onbezorgd en mooi wonen zoals nu, aan dit fraaie deel van de meer dan duizend jaar oude Koningstraat van Nijmegen naar het westen, is dus niet altijd mogelijk geweest.

Beide monumenten zijn alleen vanaf de Koningstraat te bekijken.